Polska w poniedziałek (15 kwietnia) otrzymała z Unii Europejskiej pieniądze pochodzące z pierwszego wniosku o płatność z KPO, czyli 26 mld 964 mln zł. Jest to największy jednorazowy przelew, który wpłynął z Unii do Polski w czasie 20 lat naszego członkostwa w UE. Sprawdź, w jaki sposób wiąże się to z zapowiadanym oskładkowaniem wszystkich umów zlecenia.
Z opublikowanego w dniu 11 maja 2022 r. projektu rozporządzenia Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej wynika, że dieta w delegacji krajowej będzie wynosiła 38 zł. Oznacza to podwyżkę o 8 zł. Jeżeli chodzi o umowy zlecenia to w przyjętym Krajowym Programie Reform 2022/2023 zostało wskazane, że umowy zlecenia zostaną w pełni oskładkowane w pierwszym kwartale 2024 roku. Najnowszy projekt nowelizacji Kodeksu pracy zakłada dwa tryby prowadzące do niedopuszczenia do pracy przez pracownika znajdującego się w stanie nietrzeźwości w czasie pracy.
Obecnie składki płacone od umów zlecenia są bardzo niskie. A tego wynika wysokość zasiłków chorobowych, zasiłków macierzyńskich, a także rent i emerytur. Dlatego też resort pracy zapowiada rozmowy z partnerami społecznymi na temat pełnego oskładkowania umów zlecenia. Zmiany mają dotknąć przede wszystkim te osoby, które poza wynagrodzeniem, np. z umowy zlecenia na kwotę co najmniej wynagrodzenia minimalnego, wykonują dodatkowo inne umowy zlecenia. Tarcza antykryzysowa umożliwiła obniżenie wymiaru etatów i wynagrodzeń pracownikom. Niestety niektóre z nowych rozwiązań poskutkowały niższą wysokością świadczeń chorobowych. Na mocy nowych przepisów podstawa wymiaru świadczeń z ubezpieczenia chorobowego nie uwzględnia zmiany wymiaru czasu pracy, wynikającej z ustawy z 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19. Przeczytaj także, jak rozliczać odprawy i odszkodowania w związku ze zwolnieniem pracownika w dobie pandemii, a także świadczenia socjalne. Sprawdź również, jak składki do PPK wpłyną na wysokość kwoty do wypłaty przy wynagrodzeniu minimalnym w 2021 roku.
© Wiedza i PraktykaStrona używa plików cookies.Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.